Suoliston valloittaminen - Posted by Sanna Laakkonen

Suoliston valloittaminen - Posted by Sanna Laakkonen

”Lapsen iho on siinä kunnossa kuin hänen suolistonsa on”- näillä sanoilla saatteli pitkän työuran tehnyt lastenlääkäri minut pois neuvolavastaanotolta nuorimmaisen kanssa 2000-luvun alussa. Nuo sanat jäivät mieleen siemenenä kasvamaan, koska nuorimmaisen iho oli rikki – totaalisen rikki- niin rikki, että öisin yöpaidat tarttuivat kiinni ihoon öisin. Siitä hetkestä alkoi syvä kunnioitus suolistoa kohtaan, joskin alkuun piti hieman pureskella tuon lääkärin sanomisia. 

Rakkaalla lapsella on monta nimeä – vatsa, suolisto, toiset aivot, ihmisen tärkein elin, masu jne. Mitä se pitää sisällään – meidän elintärkeän suoliston bakteerikannan, mikrobiston, mikrobiomin.

Tiesitkö, että suolisto on kohdussa täysin steriili. Ajatellaan, että steriilimpi kuin leikkauspöytä. Tai ainakin nykyisin ajatellaan näin.

Suoliston bakteerikanta alkaa kehittymään syntymähetkellä, synnytystavasta riippumatta. Yleisesti ajatellaan, että alateitse syntyneillä lapsilla bakteerikannan kehittyminen ja muodostuminen on nopeampaa kuin sektiovauvoilla. Toki bakteerikannan kehittymiseen vaikuttaa ruokinta, äidin ravitsemus, stressi, ruoka (rintamaito vai korvikemaito) sekä vauvan täysiaikaisuus.

Vauvojen suolistossa pitäisi elää alkuun hyvin paljon bifidobakteereita. Näitä tavataan rintaruokittujen vauvojen suolistossa eniten, ennenkaikkea silloin kun antibioottihoitoja ei ole tarvittu synnytyksessä eikä sen jälkeen. Bifidobakteerit tuottavat voihappoa, buturaattia, jolla on tulehdusta ehkäisevä vaikutus. Ne auttavat suolen limakalvon kunnossa pysymistä ja eheytymistä sekä suojaavat elimistöä haitallisilta mikrobeilta. Bifidobakteereita onkin vauvan suolistossa eniten ensimmäisten kahden vuoden aikana. Näiden vuosien aikana onkin hyvä saada riittävästi bifidobakteereita, että normaali immuunijärjestelmä ja aineenvaihdunta on tuettu jatkossakin. Nämä bakteerit valmistavat myös suolistoa poistamalla sieltä happea ja elektroneja, jotta elinolosuhteet muuttuvat suotuisaksi myös muille hyville suolistobakteereille.

Äidinmaito on todella loistava aine, täyden kympin tuote – siinä on kaikki, aivan kaikki, niin kuin pitääkin. Äidinmaidossa on esimerkiksi bifibobakteereita juuri sopivasti! 

Suoliston bakteerikannan normaalille kehittymiselle on ympäristöllä suuri merkitys. Tavallisessa arjessa desinfionti ja ylihygieenisyys eivät anna riittävää vastusta meidän omille bateereillemme, ja näin ne ikäänkuin laskistuvat. Normaalit kontaktit luontoon ja maaperään auttavat puolestaan omaa bakteerikantaa vahvistumaan ja pysymään aktiivisena. Pidetään välillä edes ikkunaa auki ja jätetään desinfiontiaineet kotisiivouksesta pois. 

Hyviä bateereita pitää ruokkia. Ruokavalion merkitys on valtava normaalin bakteerikannan kehittymiselle ja hyvänä pysymiselle - se on bakteerikannan peruskallio. Riittävästi kuitua, väriä, hyviä öljyjä, monipuolisuutta ruokavalioon heti pienestä pitäen, kun kiinteät ruuat on aloitettu. Mikäli äidillä riittää voimavaroja, niin itsetehty ruoka, aidoista käsittelemättömistä raaka-aineista, on usein parempi vaihtoehto suoliston bakteereiden hyvinvoinnin ja  monimuotoisuuden kannalta.

Pidetään siis omista ja lasten pöpöistä huolta. "Mitä paremmin hyvät pöpöt meidän suolistossa voi, sitä paremmin me itse ja lapsemme voivat".